Utilizarea tehnicilor moderne în operațiile de fractură de șold dau șanse pacienților în vârstă

La 91 de ani, un pacient care a suferit o fractură pertrohanterină dreaptă, în urma unei căderi, ar fi putut crede că nu mai are șanse să se mai ridice din pat. Cu un istoric medical încărcat, cu probleme severe la inimă și plămâni, nu își făcea speranțe. Însă se pare că profesionalismul medicilor, dar și noua tehnică medicală folosită în operații la persoane cu vârsta înaintată pot da rezultate.

Doctorul Ciprian Pascu, medic specialist Ortopedie și Traumatologie din cadrul Spitalului Sanador din București, a făcut operația și a folosit Sistemul PFNA. Astfel, pacientul de 91 de ani  s-a mobilizat în a doua zi postoperatorie cu cadrul de mers și în a cincea zi a fost externat.

Ce înseamnă fractură pertrohanteriană dreaptă?

Este una din cele mai frecvente fracturi la nivelul șoldului. Fracturile care apar la nivelul masivului trohanterian poartă numele de fractură pertrohanteriană. Masivul trohanterian se află în extremitatea de sus a femurului. De obicei, acest tip de fractură este specifică persoanelor în vârstă cu osteoporoză. Ele ajung ca prin cădere, să sufere astfel de traumatisme. La tineri, fractura poate apărea în urma unor accidente de circulație, dar bineînțeles numărul cazurilor este mai mic. Dacă pronosticul privind recuperarea este foarte bun la pacienții care aveau înainte o viață activă, la cei în vârstă, recuperarea se face mult mai greu, cu toate acestea șansele există, este nevoie de determinare și de respectarea recomandărilor medicale.


Ce este sistemul PFNA Spiral Blade Synthens?

În cazul pacientului de 91 de ani, cu fractură de șold și cu probleme grave de sănătate, medicii au ajuns la concluzia că operația este singura soluție. Decizia a fost luată bineînțeles după investigații amănunțite, având în vedere vârsta pacientului, dar și istoricul medical bogat. Decizia operatorie și momentul operației au fost stabilite de comun acord cu medicul cardiolog și cu medicul anestezist.

Sistemul PFNA este folosit atunci când chirugul are de a face cu un pacient mai în vârstă, pentru că vorbim de fracturi la un os osteoporotic. Iar acest sistem ajută prin compactarea osului în capul femural. Acest lucru este facut cu ajutorul lamei PFNA, care este concepută pentru a îndepărta apariția fenomenului de cut-off, iar înserarea lamei prin incizie laterală se face foarte simplu și ușor. Implanul nu trebuie scos după operație, el rămâne acolo unde a fost fixat, pentru că prin designul anatomic, sistemul PFNA garantează cea mai bună potrivire cu osul femural. Iar acest lucru a fost concluzia efectuării a peste 450 de mii de astfel de cazuri.

 PFNA este distribuit în România de Ronda Medical, disponibil în patru variante, în funcție de dimensiunea de care este nevoie.

Lasa un comenatriu