Utilizarea implantelor medicale în intervenția chirurgicală pentru fracturile costale.

Accidentele ne pot da viața peste cap, iar când ne confruntăm cu o experiență chirurgicală nereușită, atunci cei mai mulți pacienți intră în panică, nu știu ce să facă pentru a mai avea o șansă la o viață normală. 

Șanse la o viață normală, după două operații

Așa a fost și cazul unui tânăr de 39 de ani, care a suferit un accident de mașină. Când a ajuns prima data pe masa de operație avea 23 de fracturi costale. Din păcate, intervențiile initiale nu au avut un rezultat satisfacator. Au urmat zile întregi cu dureri foarte mari. După o lună de la ultima intervenție a luat decizia de a se prezenta la Ponderas Academic Hospital, din București. Aici, doctorul Felix Dobrițoiu, medic specialist chirurgie toracică, l-a examinat și a constatat că durerile îngrozitoare erau cauzate de faptul că 6 coaste erau încă neconsolidate și deplasate, peretele toracic fiind mobil.
Medicul a luat decizia de a reinterveni chirurgical pentru reconstrucția peretelui toracic și osteosinteză și a utilizat pentru stabilizarea și fixarea coastelor rupte un dispozitiv medical de ultimă generație. Este vorba despre Sistemul de fixare Synthes MatrixRIB, produs de Johnson&Johnson și distribuit în România de Ronda Medical. S-au folosit 6 lamele și 35 de suruburi. Mai exact plăci de fixare și șuruburi din titan. Recuperarea a fost ușoară, pacientul revenind rapid la activitatea de dinainte de accident.

Fracturile costale. Caracteristici generale

Mai toate fracturile costale se vindecă de la sine în cel mult două luni, fără să fie necesară intervenția chirurgicala. Chiar și așa, este nevoie de îndrumarea medicului specialist. Pentru că și în cazurile simple este posibil să se ajungă la complicații care privesc plămânii și cavitatea pleurală. Astfel, este recomandată recuperarea prin exerciții respiratorii zilnice, pentru a permite oxigenului să intre în plămâni. În acest fel, reducem riscul apariției pneumoniei și a deteriorării țesutului pulmonar. 

Intervenția chirurgicală în fracturile costale

Cazurile devin mai periculoase atunci când pacientul are rupte mai mult de trei coaste, în mai multe locuri, sau când marginile coastelor sunt fisurate. Toate aceste rupturi, pot genera probleme cu respirația. În aceste cazuri se intervine chirurgical, prin utilizarea de tehnică medicală modernă, pentru că dispozitivele utilizate sunt prevăzute cu plăci drepte, plăci curbate și șuruburi, toate pentru a stabiliza coastele în procesul de vindecare.

Este benefică operația în aceste cazuri, pentru că durerile sunt de obicei foarte mari, iar prin operație ele se diminuează, recuperarea fiind mai rapidă.

Tehnica medicală în fracturile costale

Sistemul de fixare MatrixRIB Synthes este utilizat pentru fixarea și stabilizarea coastelor și a sternului, a fuziunilor și osteotomiilor osoase, pentru reconstrucții ale peretelui toracic. 

Sistemul cuprinde mai multe plăci, unele sunt preconturate, în timp ce altele sunt drepte, dar există și plăci sternale (sub formă de T, I sau drepte), la acestea se adaugă șuruburile de fixare, dar și atelele intermedulare. 

Sistemul de fixare MatrixRIB Synthes se folosește la pacienții care prezintă maturitate osoasă sau osteoporotic. 

Materialele din care sunt făcute plăcile sunt din titan pur, ceea ce reduce riscul de infecție, iar formele anatomice duc la reducerea timpului de vindecare. 

Lasa un comenatriu