Tehnica medical avansată, o soluție pentru traumatismele prin strivirea a oaselor labei piciorului 

Un traumatism prin strivirea piciorului poate speria pacientul, care se gândește că recuperarea va fi foarte grea și că șansele de a reveni la mobilitatea dinaintea accindetul sunt reduse. Însă profesionalismul medicilor și tehnica medicala pot face minuni și în aceste cazuri.

Așa a fost și în cazul unei paciente de 35 de ani. Aceasta a suferit un traumatism prin strivirea piciorului stâng, din cauza unui accindent de motocicletă. Ea s-a prezentat la Camera de Gardă a Spitalului Sanador și acolo a fost dignosticata cu fractura col metatarsian II, III și IV, dar și cu fractura cominutivă falangă proximală haluce. Doctorul Ciprian Pascu, medic specialist Ortopedie și Traumatologie s-a de tratamentul acestei paciente.

Tratamentul în fractura de col metatarsian II, III, IV

Au fost 6 zile de tratament antiinflamator, gheață la nivel local, iar pacienta a trebuit să adopte o poziției proclivă. Tratamentul și această conduita au dus la reducerea edemului piciorului si a riscului de sindrom de compartiment, astfel medicul a decis să se intervină chirurgical după cele 6 zile. 

Intervenția chirurgicală a constat în reducerea deschisă a fracturilor și osteosinteza acestora. Aici a fost introdus sistemul modular de implante pentru realizarea osteosintezei la nivelul mâinii de la DePuy Synthes, prevăzut cu plăci și șuruburi de 1,5 mm și distribuit în România de către Ronda Medical. 

Profesionalismul medicului și tehnica medicală avansată au făcut posibilă recuperarea postoperatorie mai rapidă. Astfel, pacienta de 35 de ani a fost externat după două zile de la operație. 

Caracteristile fracturiilor de col metatarsian II, III, IV

Pacienta a suferit din cauza accidentului de motocicletă o fractură de col metatarsian II, III și IV. De obicei când vorbim despre un traumatism direct cu un corp greu asupra piciorului avem de a face cu fracturile oaselor metatarsiene. Diagnosticul se pune pe baza radiografiilor. 

Fracturile metatarsiene se împart în 3 grupe după localizare și funcții: 

  1. Metatarsiamul I. Acesta este mai scurt în comparație cu celelalte metatarsiene, dar și mai lat și prezintă o mobilitate independentă față de celelalte metatarsiene.  Tratamentul va fi unul ortopedic în cazul fracturilor stabile și chirurgical în cazul fracturilor instabile. 
  2. Metatarsienele II, III și IV  denumite și metatarsiene centrale. Aici  metatarsianul II este cel mai lung os. Oasele sunt strâns legate unul de celălalt prin intermediul ligamentelor. La baza fiecărui metatarsian existând 3 ligamente. Acestea au rol structural de suport. Mai toate fracturile metatarsiene pot fi tratate ortopedic, dar și chirurgical în cazul fracturilor transverse sau cominutive. 
  3. Metatarsianul V. Aici fracturile se produc de obicei din cauza traumatismelor din timpul practicării unui sport sau a accidentelor auto.

Pentru că traumatismul în cazul pacientei  a produs strivirea piciorului, pacientul s-a confruntat cu o fractura cominutivă, adică osul a fost zdrobit în trei sau mai multe bucăți. Este vorba despre falanga proximală haluce, mai exact falanga degetului mare de la piciorul stâng a fost turtită transversal. 

Sistemul modular de implante pentru realizarea osteosintezei la nivelul mâini folosit în refacerea mobilității piciorului fracturat 

Doctorul Ciprian Pascu a folosit în intervenția chirurgicală sistemul modular de implante pentru realizarea osteosintezei la nivelul mâini de la DePuy Synthes, distribuit în România de către Ronda Medical. Acesta oferă implanturi și instrumente care au dimensiuni speciale pentru fracturi și reconstrucția mâinilor sau picioarelor. Pentru pacienta s-a folosit implantul cu dimensiune de 1,5 mm. Acesta este alcătuit din plăci și șuruburi din oțel inoxidabil și din titan, ceea ce oferă implanturilor siguranța că nu se vor irita țesuturile, iar recuperarea va fi mult mai rapidă datorită formelor anatomice

Lasa un comenatriu