Sindromul de coadă de cal, o urgență chirurgicală, chiar și în perioada pandemiei de coronavirus. Cu cât ajungeți mai repede la medic, cu atât șansele de recuperare cresc

Nu lăsați pe mâine urgențele chirurgicale, chiar dacă este pandemie de coronavirus! Este și cazul unui pacient de 77 de ani, care a ajuns la urgență, la Spitalul Sanador din București. Acesta avea sindromul coadă de cal spinal, având incapacitatea de a urina și paralizia picioarelor. Situația s-a agravat pentru că a făcut efort fizic, astfel a ajuns să aibă fractură lombară pe os patologic inclusiv în canalul vertebral, cu compresiunea sacului dural și a cozii de cal.

Sindromul coadă de cal necesită operație de urgență
Dacă aveți simptome precum durerea lombară și slăbiciune musculară, mergeți la medic, sunt simptomele timpurii ale acestei afecțiuni. 

Revenind la pacientul de 77 de ani, acesta a fost operat în aceeași zi de doctorul Ovidiu Grămescu, șeful secției de Neurochirurgie a Spitalului Sanador. Doctorul are peste 30 de ani de experiență în neurochirugie și doar la Spitalul Sanador a efectuat peste 10.000 de intervenții chirurgicale. Toate acestea arată încrederea pacienților în profesionalismul cadrului medical.
Fiind de părere că tehnologia chirurgicală avansată este rețeta succesului în intervenții, dr. Ovidiu Grămescu a utilizat în acest caz sistemul de coloană vertebrală EXPEDIUM®5.5  distribuit în România de Ronda Medical. Astfel, recuperarea pacientului a fost bună, iar acum merge cu cadru medicinal și poate urina.

Cauzele și simptomele sindromul coadă de cal
Sindromul coadă de cal apare ca urmare a îngustării canalului spinal, care duce la compresia nervilor din partea inferioară a măduvii spinării.
Există mai multe cauze care duc la apariția acestuia. Leziunile traumatice duc la fracturarea zonei lombare sau la dislocarea parțială a zonei lombare și de aici rezultă coada de cal. Și hernia de disc, stenoza spinală, tumorile spinale, tumorile metastaze pot fi unele dintre cauze.
Durerea este de obicei cel mai întâlnit simptom al sindromului coadă de cal. Fie ca vorbim despre durere lombară, fie de o durere de picior sau la ambele picioare. Alte simptome pot fi: amorțeala în zona inghinală, dereglarea funcțiilor vezicale și intestionale, slăbiciunea musculară la nivelul membrelor inferioare și reflexele reduse sau chiar absente ale membrelor inferioare.

Sistemul EXPEDIUM®5.5

În cazul pacientului de 77 de ani, s-a folosit Sistemul EXPEDIUM®5.5. Acesta oferă o soluție completă pentru fixarea posterioară a regiuni toraco-lombare ale coloanei vertebrale. Este compus dintr-un sistem de cârlige, tije și șuruburi, toate conferă o varietate de opțiuni de implant. Iar prin simplitatea și versabilitatea sistemul EXPEDIUM®5.5 permite chirurgului să trateze o varietate de anatomii ale pacientului.

Nu uitați, sindromul de coadă de cal este o urgență! Așa că fiți atenți la toate semnalele transmise de corp. Nu vă limitați doar la simptomele care pot apărea din cauza coronavirusului, astfel riscați să ajungeți prea târziu la medic, pentru afecțiuni care vă pot schimba viața.

Lasa un comenatriu