Pseudartroza diafizei humerusului drept, tratată chirurgical cu ajutorul tijelor centromedulare de ultima generatie

Înaintarea în vârstă poate pune piedici vindecării, pot apărea complicații cum ar fi pseudartroza, adică a imposibilității osului de a se vindeca. Însă, dacă ajungi să treci prin două intervenții chirurgicale și totuși să simți durere la nivelul osului fracturat, începi să îți pierzi optimismul. Cu toate acestea, cu ajutorul tehnicii medicale moderne și a profesionalismul echipei medicale, poți spera că vei reveni la mobilitatea pe care o aveai înainte de fractură.

Trei intervenții chirurgicale pentru fractură de humerus drept.
Un bărbat în vârsta de 69 de ani, a ajuns să facă și a treia intervenție la humerusul drept, după ce 2 intervenții anterioare nu au avut succes. Pacientul a fost consultat de dr. Ion Loghinescu, medic primar ortopedie și traumatologie, în cadrul clinicii private Clinicco, din Brasov. 

În urma consultației și a investigației imagistice, s-a pus diagnosticul de pseudartroză diafiză humerus drept și s-a luat decizia de a se interveni chirurgical prin extragerea materialului de osteosinteză și înlocuirea acestuia. 

Cauza pseudartrozei a fost dată de vârsta înaintată a pacientului, de complexitatea fracturii, dar și de obezitate. Astfel, la o zi de la internare, are loc operația. Cu peste 10 ani de experiență în ortopedie și traumatologie, dar și în astroscopie, dr. Ion Loghinescu constată degradarea montajului anterior format din placă și șuruburi și decide utilizarea  tijei Humeral MultiLoc de la Johnson&Johnson, un sistem creat special pentru tratamentul fracturilor humerale. Stare pacientului, după operație, este favorabilă, plăgile nu prezintă semne de inflamație, de aceea, la 9 zile de la operație, acesta este externat. 

Fractura de humerus drept și cauzele pseudartrozei


Osul fracturat ce nu se vindeca, în cazul de mai sus, este humerusul drept. Acesta este cel mai mare os al brațului, care se articulează la ambele capete, o dată la nivelul umărului cu scapula și distal, la nivelul cotului, cu antebrațul. Humerusul prezintă o diafiză și două epifize. Corpul humerusului poartă denumirea de diafiză. În prezent, majoritatea fracturilor se vindecă fără probleme, mai ales că medicii folosesc tehnică medicală modernă, însă există și excepții. De obicei, în urma intervenției chirurgicale, țesutul osos nou unește fragmentele osoase. Dar există și posibilitatea ca osul fracturat să nu se vindece și atunci apare pseudartroza.Cele mai întâlnite cauze ale pseudartrozei sunt lipsa de stabilitate sau de flux sangvin. Astfel, vindecarea durează mai mult, iar pacientul suferă dureri care pot să țină chiar și un an. Factorii care duc la neconsolidarea fragmantelor osoase pot fi: înaintarea în vârsta, diabet, fracturile cominutive sau infecțiile osoase. Tratamentul pseudartrozei este cel chirurgical. 

Tehnica medicală modernă, în tratarea pseudartrozei de humerus Dr. Ion Loghinescu a ales să utilizeze în intervenția chirurgicală pentru pseudartroza diafiză humerus drept sistemul de tije Humeral MultiLoc de la Johnson &Johnson, sistem distribuit în România prin Ronda Medical. Acest sistem este compus dintr-o tijă cu multiple opțiuni de blocare, astfel poate fi utilizată pentru o varietate de fracturi, la care se adaugă șuruburile care permit adaptarea soluțiilor în funcție de nevoile pacientului. 

Lasa un comenatriu

Articole recente