Provocările din perioada pandemiei pentru D-na Liliana Constantin, asistentă șefă a Blocului Operator al celui mai mare spital de urgență din țară

Este o perioadă grea și pentru cadrele medicale, o perioadă solicitantă, însă în care încearcă să aibă grijă de pacienți cu mai multă grijă și mai multă responsabilitate. În ciuda noilor provocări medicale și a schimbărilor din structura sistemului, asistenții medicali sunt primii care țin legătura cu pacienții. Sute de ore de îngrijiri medicale pentru un sigur pacient și cu toate acestea merg mai departe, pentru că știu că este o perioadă în care trebuie să avem grijă unii de alții, mai mult ca oricând. A fi acum asistent medical cu atribuții de șef al Bloc Operator la cel mai mare spital de urgență din țară este o provocare la fiecare minut. Lili Constantin, asistantă  șef  la Blocul Operator din Spitalul Floreasca din Capitală, ne-a vorbit despre provocările peste care trebuie să treacă un cadru medical în această perioadă. Doar dacă ne gândim că spitalul dispune de peste 700 de paturi și de 16 secții care acoperă un spectru larg de specializări înțelegem determinarea cu care astfel de oameni se trezesc în fiecare zi pentru a merge la muncă. 

Ce efecte produce pandemia Covid-19 în activitatea medicală pe care o desfășurați?

Din momentul declanșării acestei pandemii sistemul medical se confruntă cu schimbări în toate domeniile din structura lui. Sunt schimbări permanente în activitatea noastră profesională care se reflectă în acțiunile noastre individuale , apoi în echipă, în interiorul departamentelor și interdepartamental, și, în final, la nivel de instituție în general . 

Astfel, la nivel individual, fiecare dintre noi conștientizează mult mai atent importanța gesturilor și manevrelor efectuate și își asumă cu maximă responsabilitate eventualele-erori care pot ajunge să reprezinte un risc de îmbolnăvire chiar și pentru noi înșine. 

Faptul că asistentul medical se implică mai responsabil în actul de îngrijire al pacientului este un semn de maturitate al sistemului către care sper că ne îndreptăm. Respectarea și acceptarea procedurilor și protocoalelor de bună practică ține de conduita profesională care trebuie să ne caracterizeze și se manifestă tot mai mult și mai bine.

Un alt aspect important îl reprezintă comunicarea și munca în echipa de urgență, în echipa multidisciplinară. Comunicarea trebuie să fie eficientă, pentru că pandemia ne obligă să lucrăm și să acționăm rapid, să ne cunoaștem și să ne recunoaștem rolurile și responsabilitatile. Așadar,  schimbul de informații trebuie să fie proactiv, așa cum se întâmplă într-o celulă de criză.

Evaluarea permanentă și în timp real a eventualelor situații pot declanșa evenimente adverse în practica noastră. Astfel este nevoie să încercăm să asigurăm cu success un climat de siguranță în cadrul echipei de lucru. 

Acum, dificultatea în activitatea noastră profesională este dată de triajul unui număr foarte mare de pacienți, de izolarea cazurilor simptomatice în condițiile în care trebuie să îngrijim și pacientii din Spital non-Covid, cu același număr de cadre medicale. Este o perioadă grea, stresul este evident, iar noi ne străduim să îngrijim și să le fim alături tuturor pacienților. 

Care sunt provocările în administrarea unui bloc operator la cel mai mare spital de urgență din țară?

Prima provocare în administrarea întregului sistem medical, și implicit al unui Bloc Operator, o reprezintă aprovizionarea cu materiale necesare protecției personalului și pacientului. Gestionarea cu atenție și maximă rigurozitate a tuturor resurselor materiale este o nouă atribuție care necesită atenție nu numai în spitalele din țara noastră, ci în întreaga lume. 

O altă provocare cu care mă confrunt este gestionarea eficientă a resurselor umane. Aceasta înseamnă că echipele chirurgicale trebuie protejate și organizate în așa fel încât să fie evitat orice colaps datorat contaminării personalului existent. Atenția este sporită pentru că personalul din blocul operator este o categorie profesională specializata, care nu poate fi înlocuită cu orice altă persoană din aceeași categorie medical. Acest fapt ne determină să fim mai vigilenți în organizarea echipelor medicale existente. 

Ce ați dori să se schimbe în sistemul medical pentru asistenții medicali?

Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sănatății (OMS) a desemnat 2020 – Anul Internațional al asistentei medicale și al moașei. Este un an al recunoașterii importanței activității asistenților medicali din întreaga lume, cu atât mai mult cu cât statisticile arată că în viitor va scădea dramatic numărul personalului din această categorie profesională. 

Ca atare, consider că devin iminente investițiile în educația și dezvoltarea profesională de specialitate. Totodată este nevoie de modernizarea condițiilor de munca, pentru ca această profesie să devenă atractive pentru cât mai mulți tineri.

Pandemia pe care o traversăm demonstrează că este nevoie de asistenți medicali foarte bine pregătiți și instruiți, de studenți ai școlilor și universităților de specialitate, care să poată ajuta competent în orice condiții de criză, de leaderi tineri, motivați și educați în a dezvolta performant cultura conștiinței medicale și de profesori dedicați în responsabilizarea viitoarei generații de asistenți medicali.

Este nevoie ca toate acestea să fie susținute de implicarea mult mai accentuată, consecventă și responsabilă a companiilor care livreaza “know how” de specialitate, a mai multor asociații profesionale de gen, a tuturor formelor instituționale de training și perfecționare.

Cum reușiți să găsiți timp și pentru viața de familie?

Viața de familie este “motorul” care mă motiveaza să fac cu plăcere tot ceea ce fac și în viața profesională. Nu e un secret pentru nimeni faptul că atunci când ești lângă familia ta trebuie să fii implicat total în atmosfera de acolo, chiar dacă timpul petrecut cu familia este mult mai puțin decât mi-aș fi dorit. ”Calitatea” timpului petrecut cu fiica și sotul meu, cu familia și prietenii noștri cântăresc incomparabil mai mult decât dacă aș fi avut timp mai mult disponibil, dar irosit în defavoarea celor dragi.

Având o profesie atât de solicitantă, ce va motivează să fiți în continuare asistentă? 

Întotdeauna au existat provocări de-a lungul vieții mele profesionale care mi-au probat abilitățile, mi-au desăvârșit calitățile și mi-au corectat defectele, m-au ambiționat și m-au determinat să caut cu înversunare, să aflu cine sunt și pe ce drum vreau să mă îndrept și cât pot să fac în acesta profesie minunată. Profesia m-a făcut ceea ce sunt și îi datorez totul. Pandemia Covid -19 este o altă provocare care mă va ajuta să probez și să demonstrez tot ceea ce am spus mai devreme.

Lasa un comenatriu