Provocările asistentului șef al Blocului Operator al celui mai mare spital privat din țară

Ne tremură genunchii când ne gândim că vom trece printr-o operație, iar acum în periodă pandemiei, avem nevoie, mai mult ca altă dată, de siguranța că echipa medicală și spitalul, unde ne vom opera, respectă toată criteriile de siguranță și profesionalism. Dar cine se ocupă ca odată ce am ajuns în sala de operație, totul să fie aranjat ca la carte, iar apoi să ne dea încredere că actul medical va decurge așa cum trebuie și că zilele următoare recuperarea se va face în termeni normali? Mihaela Enciu este asistent medical șef al blocului operator al Spitalului Sanador, cel mai mare spital privat generalist din România.

Cu peste 400 de paturi și 10 săli de operație, Spitalul Snador are cele mai performante secții de terapie intensive atât pentru adulți, cât și pentru copii, cu echipamente ultrapeformante și tehnologie medicală de ultimă generație. Iar provocările pentru asistentul șef sunt și mai mari, este un spital multidisciplinar, unde profesează medici de top.

Am discutat cu asistentul șef al blocului operator al Spitalului Sanador, Mihaela Enciu, despre provocările meseriei sale, dar și din această periodă. 

Care sunt provocările în administrarea unui bloc operator?

Într-un spital, blocul operator este nucleul fierbinte al spitalului. Este locul în care orice gest, privire, respirație a echipei chirurgicale are o semnificație, salvează viața OMULUI de pe masa de intervenții. Ca urmare a fi un un coordonator, mai ales unul bun, al unui asemenea segment din sistem este, dincolo de provocare profesională, o reală simbioză între Om și Disciplină.

Cum vă descurcați în perioada aceasta în care numărul infectărilor cu COVID-19 a crescut?

Pandemia pe noi nu ne-a luat prin surprindere. Trăim și muncim în condiții de precauție maximă, din momentul în care am pășit în aceasta profesie. Nu am încetinit pasul, dimpotrivă susținem cu tot ce știm și împărtășim celor din jur din experienta istorică a celor care petrec mai bine de  jumătate din viață cu masca “pe față”.

Cum gestionați frica pacienților înainte de operație?

Frica înainte de  operație este aproape fiziologică pentru oricine. Sigur, că pentru pacient primul pas în blocul operator este asimilat cu trecerea în altă lume, o lume rece, tehnică, a oamenilor ce nu li se zăresc decât ochii. Vocea și privirea noastră este secretul care dă încredere, speranță și, nu în ultimul rând, siguranță. 

Cu o profesie atât de solicitantă, ce vă motivează să nu renunțați, ci din contra să dați mereu dovadă de profesionalim?

Această profesie este una solicitantă, uneori resimțim oboseala fizică. O poziție de coordonare ne pune la încercare limitele. Pentru a rezista ai nevoie de pasiunea pentru oamenii care au nevoie de ajutor și mai ales față de echipa cu care punem în mișcare tehnica de ultima generație. În cazul meu, nici o zi sau noapte nu seamănă cu cea precedentă. Aici, în blocul operator este locul în care a dărui totul este în sens unic. Toate acetea, sunt doar câteva dintre motivele pentru care mă aflu aici, alături de pacienți și alături de echipa medicală.

Lasa un comenatriu

Articole recente