Intervențiile chirugicale la gleznă. De la fuziunea gleznei la înlocuirea gleznei

Intervenția chirurgicală este singura soluție pentru pacienții care au leziuni grave la gleznă cu dureri permanente și unde alte tratamente și terapii fizice nu au dat roade.

Fuziunea gleznei

Când metodele clasice de diminuare a durerii și a diformităților de la gleznă nu dau rezultat, atunci trebuie luată în considerare și o procedură chirugicală ce poartă denumirea de fuziunea gleznei (artodeza). Ce înseamnă de fapt fuziunea gleznei? Prin operație se îndepărtează articulațiile gleznei pentru a avea loc fuziunea dintre tibie și talus, adică cele două oase pot crește astfel împreună. În operație, sunt folosite pini, plăci, șuruburi sau tije. Ele sunt introduse prin oase pentru a le ține împreună până la vindecare.

Fixarea fracturilor

Medicul recurge la fixarea fracturilor pentru a stabiliza osul fracturat, pentru o vindecare rapidă a osului și pentru a reduce mobilitate timpurie. Fracturile pot fi tratate în mod prudent, clasic sau cu o fixare externă și internă. 

Reducerea închisă

Tratamentul conservator pentru restabilirea alinierii oaselor se face printr-o procedură numiră reducerea închisă. Stabilizarea se va realiza cu ajutorul chingilor, atelelor sau mulajelor. Se utilizează și bretelele pentru a limita raza de mișcare a unei articulații. Fixarea externă și internă sunt mijloace de reducere deschise, care permit operația chirurgicală, prin alinierea oaselor rupte și menținerea lor în poziția inițială. 

Fixarea externă. Este utilizată deseori pentru fixarea fracturilor deschise. Există 3 tipuri de dispozitive de fixare externă:

  1. Fixator monoplan standard
  2. Inel fixator
  3. Fixator hibrid.

Fixarea internă. Dispozitive utilizate pentru fixarea internă sunt împărțite în câteva categorii:

  1. Fire
  2. Ace și șuruburi
  3. Plăci
  4. Cuie sau tije intramedulare.

Înlocuirea gleznei

Înlocuirea totală a gleznei înseamnă îndepărtarea și apoi înlocuirea ambelor părți ale articulației gleznei cu proteze special concepute. Proteza tibială este formată dintr-o parte de susținere din polietilenă și o placă de titan ce este introdusă în tibie și fibulă, astfel implantul are  bază largă de sprijin.

Fiecare proteză a gleznei este formată din două părți:

  1. Componenta tibială este porțiunea metalică a înlocuirii articulației care ține locul părții superioare a gleznei.
  2. Componenta talus, care înlocuiește partea de sus a talusului cu o componentă dintr-un aliaj cobalt crom, un metal utilizat pentru protezele de înlocuire a articulațiilor.

Componenta tibială este formată dintr-o tijă metalică, care este atașată direct de os, și o cupă din plastic, care asigură suprafața de sprijin. Grefa osoasă este apoi plasată între fibulă și tibie pentru a crea o fuziune între cele două oase. Astfel se oprește mișcarea dintre cele două oase care ar putea slăbi înlocuirea articulației. Apoi medicul testează glezna pentru a se asigura că piesele se potrivesc corect.

Este important ca produsele pe care le alegeti sa fie de calitate, recomandarea noastra sa folositi produsele distribuite de Ronda Medical. 

Lasa un comenatriu