Implanturile moderne – o necesitate în tratarea traumatismelor osteo-articulare pentru pacienții tineri

Medicii ortopezi susțin că în ultimul timp a crescut incidența traumatismelor osteo-articulare legate de activitățile sportive în special la tineri. Însă un pacient tânăr, activ, care vrea să se poată mișca fără rețineri și fără probleme, are și așteptări pe măsură. În acest contex, medicii specialiști trebuie să răspundă tuturor acestor cereri din partea pacienților, ceea ce presupune o presiune crescută pentru vindecarea și recuperarea cât mai rapidă, în scopul reintegrării socio-profesionale a pacientului tânăr.

Tratamentul traumatismele osteo-articulare 

Doctorul Horea Benea, medic primar ortopedie-traumatologie, ne-a vorbit despre ce presupune tratarea acestor traumatisme în cazul pacienților tineri, activi. “Aceste situații impun luarea rapidă a deciziilor terapeutice și controlul factorilor de risc. Vârsta tânără reprezentând un factor biologic favorabil vindecării osoase, rămâne de controlat factorul mecanic prin care asigurăm o fixare optimă și rezistentă în cazul fracturilor. În acest context, alegerea tipului de implant utilizat este de importanță crucială pentru obținerea unui rezultat bun.”

Pentru a înțelege ce implică tratamentul în cazul traumatismelor osteo-articulare, medical ne-a povestit despre un pacient de 43 de ani, care a suferit, în luna decembrie, la schi, un accident pe fondul lipsei de antrenament. Astfel că tânărul a suferit o factură a platoului tibial extern. 

A fost operat de urgență prin reducerea și fixarea fracturi cu o placă de titan, special adaptată pentru platoul tibial extern, fixate cu șuruburi la acest nivel. Este vorba despe utilizarea plăcii – “Proximal Lateral Tibia” de la firma Synthes. 

Docturul Horea Benea susține că nu a fost nevoie de imobilizare postoperatorie și cu recuperare adecvată la 2 luni a reluat încărcarea parțială pe membrul inferior afectat. 

Totuși, la 15 săptămâni, fără acordul chirurgului ortoped, pacientul a urcat din nou pe schiuri pentru câteva coborâri ușoare. Venind la control, acesta a mărturisit de ce a luat acea decizie:”Îmi simțeam piciorul perfect, parcă nu am avut nimic și nu am fost operat, și am dorit să fac un test pentru a-mi recâștiga încrederea în forțele proprii, deoarece după fractură credeam că nu voi mai reuși vreodată să merg, și nicidecum să mai schiez. Tehnologia medicală și arta chirurgicală mi-au redat înapoi încrederea!”

Iar tehnologia medicală modernă face minuni, fapt reliefat și la radiografiile de la 4 luni de la fractură, unde se observă consolidarea perfectă a acesteia. 

Utilizarea implanturilor moderne

Tratamentul traumatismelor osteo-articulare prevede și operația prin utilizarea implanturilor moderne, iar introducerea lor se face prin incizii mai puțin traumatice. Doctorul Horea Bernea utilizează implanturi de înaltă performanță. Acesta a explicat de ce implanturile moderne sunt în astfel de cazuri o necesitate. “Sunt perfect adaptate caracteristicilor anatomice regionale, sunt suficient de rezistente încât să asigura o fixare stabilă a osului și în același timp sunt bine tolerate de către organism și favorizează procesele biologice ale vindecării osoase, inclusiv prevenirea infecțiilor postoperatorii. Acestea schimbă în mult mai bine rezultatele intervențiilor chirurgicale, oferind confort și satisfacție atât pacientului, cât și chirurgului, care știe că se poate baza în orice împrejurare pe implanturi și instrumentarul de inserție a acestora.”

Caracteristicile plăcii „Proximal Lateral Tibia”

Implantul folosit în cazul pacientului de 43 de ani este placa “Proximal Lateral Tibia”, este un produs fabricat de către compania Synthes și distribuit în România prin Ronda Medical. 

De e este utilizată acest implant în cazul fracturilor platoului tibial?

  1. Forma predefinită. Deși fiecare om are aceleași oase în corp, acestea au formă diferită de la persoană la persoană. Plăcile Synthes au un design unic si universal, astfel se vor potrivi aproape perfect oricărei anatomii. 
  1. Teșituri pe partea internă a plăcii. Astfel recuperarea este mai rapidă, pentru că ajută la creșterea periostalului (o membrană care învelește osul și-l hrănește pentru a se putea recupera mai repede).
  2. Găurile de tip combi. Ajută la o fixare în os mult mai stabilă deoarece permite inserarea șuruburilor simple, dar și a unor șuruburi speciale blocate cu filet, care favorizează recuperarea.
  1. Margini finisate: Marginile placi sunt finisate si rotunjite, astfel medicului ortoped poate să insereze în corp placa printr-o tehnică minim invazivă. Adică incizia la nivelul pielii va fi mai mică, recuperarea va fi mai ușoară și vor rămâne mai puține cicatrici.
  2. Material din titan sau oțel medical. Implanturile Synthes sunt rezistente atât la impact, cât și la oboseală, sunt biocompatibile și calitative. Pe lângă această rețetă unică a materialelor mai oferă un lucru aproape unic pe piață. Tratarea implanturi Synthes se face cu anumite substanțe ce previn infecțiile postoperatorii. 

Lasa un comenatriu