Fracturile de bazin, caracteristici si tratament

O cadere de la inaltime poate schimba viata unui om pentru todeauna. Acesta a fost si cazul unui pacient in varsta de 36 de ani, diagnosticat cu fractura complexa de bazin, in urma unei cazaturi de la 8 m. 

Pacientul a fost internat in Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca, unde interventia chirurgicala pentru stabilizarea pelvisului a fost efectuata Dr. Otel Ovidiu, medic primar de ortopedie si traumatologie. 

S-a recurs la tehnica INFIX utilizand instrumentarul USS (Universal Spine System) produs de DePuySynthes parte a Johnson & Johnson, dostribuit in Romania de Ronda Medical. Pacientul s-a recuperat cvasicomplet, iar materialul de osteosinteza a fost indepartat. 


Fracturile de bazin, caracteristici si tratament

De cele mai multe ori fracturile de bazin sunt leziuni de energie mare si se produc dupa evenimente puternic traumatice, cum ar fi accidentele rutiere sau caderi de la inaltime. Sunt descrise fracturi de bazin stabile, fracturi instabile rotational dar stabile vertical si fracturi instabile atat rotational cat si vertical.  Pentru fracturile stabile, fara deplasare in mod uzual se recurge la tratamentul conservativ, iar fracturile instabile, cu o cominutie si deplasare semnificativa ridica numeroase probleme vis a vis de abordarea terapeutica. 

O tehnica de stabilizare minim invaziva cum este procedura INFIX se poate dovedi salvatoare in cazul unor pacienti ce ridica riscuri majore sau la care se prevad complicatii. Printre pacientii care prezinta un risc major se numara bolnavii politraumatizati instabili, cu leziuni de organe interne si leziuni de parti moi asociate, cu operatii abdominale, cu traume toracice, cei ventilati mecanic, pacientii predispusi la infectii, pacientii obezi sau care prezinta o asociere a leziunilor spino pelvice instabile ce necesita a fi operate in decubit ventral.

Avantajele acestei proceduri sunt tehnica relativ simpla, rapiditatea, disectia minima a tesuturilor moi, pierderi minime de sange, durere postoperatorie redusa, lipsa fiselor transcutanate (ca in cazul fixatoarelor externe), posibilitatea mentinerii pe termen lung al implantului, stabilitatea buna si in plan orizontal, realizarea usoara a compresiei cu ajutorul instrumentarului specific. De asemenea montajul este usor ajustabil prin interventii minime.

Tehnica INFIX si trusa USS (Universal Spine System)  Se folosesc implanturi care original au fost concepute pentru chirurgia spinala si care sunt plasate in zona abdominala inferioara, prin incizii mici. Ele interconecteaza hemipelvisul drept cu cel stang cu posibilitatea facila de compresie/distractie pentru corectarea deplasarilor in plan orizontal.

Lasa un comenatriu

Articole recente