Fractura de gleznă. Când vindecarea înseamnă intervenție chirurgicală, utilizarea implantelor medicale pentru realizarea osteosintezei

Fractura de gleznă asociată unei luxați duce la operație și la multe ore de recuperare medicală, după o perioadă de imobilizare. Iar dispozitivele medicale aplicate în timpul operației fac vindecarea mai rapidă. Este și cazul unui pacient de 46 de ani care a avut o fractură bimaleolară cu marginală posterioară sub o tremie și a fost operat de medicul dr. Cătălin Vlad Gican. Cu experientă în Ortopedie și Traumatologie, medicul a folosit în intervenția chirurgicală tehnică medicală avansată. Mai exact, placa de compresie de blocare pentru fragmente mici de la Synthes (LCP), parte a dispozitivelor medicale produse de Johnson&Johnson, distribuită de Ronda Medical.  Este un sistem de plăci care îmbină tehnologia de blocare prin șuruburi și tehnica de placare convențională. 

Doctorul Cătălin Vlad Gican este medic specialist Ortopedie și Traumatoligie, cu aproape 10 ani de experiență în domeniu. A urma cursuri de pregătire în strainătate și în țară, fiind pasionat de traumatologie sportivă. În present, profesează la mai multe spitale din Capitală, Spitalul de Urgență, Spitalul Medicover, Spitalul Medlife, dar și la Centrokinetic, centru de recuperare medicală.

Fractura de gleznă.  Tipuri și tratamente 

Fractura de gleznă înseamnă o ruptură sau întrerupere a unui os din articulația gleznei. Articulația gleznei este compusă din trei oase:

1. Tibia – maleola medială (interior) și posterioară;

2. Peroneul – maleola laterală (exterior)

3. Talusul – denumit și astragal.

Când avem de a face cu fractura bimaleolară  însemnă că două maleole din cele trei ale gleznei sunt fracturate. În majoritatea cazurilor, cedează maleola externă, care este fracturată prin smulgere, aici apare o fractură unimaleolară. Dacă în continuare traumatismul nu se oprește aici, astragalul va impinge maleola internă și o va deplasa în totalitate, rezultând o fractură bimaleolară. Afecțiunile pot fi evidențiate prin radiografii simple, însă sunt și cazuri unde este nevoie de un examen radiologic suplimentar. 
Astfel în cele mai multe cazuri, maleola laterală și cea medială sunt fracturate și glezna devine instabilă.  Acestea pot fi asociate unei luxații de gleznă ca și în cazul nostru. TratamentFractura gleznei necesită o repoziționare a fragmentelor și stabilizarea lor, iar tratamentul ortopedic sau chirurgical trebuie să țină cont de cele două cerințe esențiale pentru ca pacientul să se poată vindeca. Evoluția pacientului va depinde de felul fracturii asociată cu luxații, vârsta pacientului și felul tratamentului.

Tratamentul ortopedic 

Pentru fracturile unimaleolare (fără deplasare) este suficientă imobilizarea într-o cizmă gipsată de mers și la două săptămâni de la accident pacientul se poate sprijini pe membrul fracturat. Pentru fracturile bimaleolare, fără deplasare, se aplică cizma gipsată, pentru aproape 2 luni, iar pacientul se poate sprijini pe membrul fracturat la aproape o lună de la accident. 

Tratamentul chirurgical

Se oprează toate fractirile bimaleolare și trimaleolare, unde sunt implicate toale maleolele, cu deplasare, unde fragmentul marginal are o suprafață articulară mai mare de o tremie din cea a pilonului tibial. Toate detaliile sunt evidențiale, bineînțeles, de o radiografie. Osteosinteza se face cu placă și șuruburi pentru peroneu și șuruburi pentru maleola tibială, după operație, imobilizare este ca în cazul fracturilor tratate ortopedic.

Placa de compresie de blocare pentru fragmente mici de la Synthes (LCP)
Medicul Cătălin Vlad Gican a folosit în intervenția chirurgicală pentru fractura bimaleolară placa de compresie de blocare pentru fragmente mici distribuită în țară de Ronda Medical. Plăcile de compresie de blocare (LCP) se caraterizează prin:

– Distanța uniformă a găurilor;

– Poziție de compresie și șuruburi neutre.

Pentru că vorbim de fracturi cu fragmente mici se utilizează șuruburi de dimeniuni foarte mici. Plăcile și șuruburile sunt confecționate din oțel inoxidabil sau tital, acestea sunt mai repede acceptare de corp, cu reducerea șanselor de infectare. 

Lasa un comenatriu

Articole recente