Fractură-luxație de coloană vertebrală toracal T6-T7, fără afectare medulară post-traumatică. O șansă la viață normală, cu ajutorul chirurgiei spinale. 

Când un accident poate să îți schimbe viața, intervențiile medicale îți dau șansa să mergi mai departe. Așa a fost și în cazul unei paciente de 26 de ani, a căzut accidental de la etajul 6, cu stare de conștiență alterată, pacienta a ajuns imediat la terapie intensivă, iar acolo treptat i-a revenit conștiența. Însă veștile pentru tânără nu erau deloc bune, traumatism toracic cu fracturi costale multiple și traumatism abdominal cu contuzie renală stângă, dar și cu alte afecțiuni conexe. Medicii au decis să adopte o atitudine terapeutică conservatoare cu imobilizare absolută la pat, după ce la investigația imagistică au constat că se confruntă cu o o fractură cominutivă (os fragmentat în mai multe segmente) și luxație a corpilor vertebrali T6 și T7.

Soluții medicale, pentru fractura de coloană

Familia însă a decis odată cu ameliorarea stării generale și a tulburăriilor respiratori să apeleze și la ajutorul unei alte echipe medicale. Așa s-a ajuns să se adopte o soluție terapeutică chirurgicală pentru leziunea coloanei vertebrale, iar pacienta a fost internată la Spitalul Sanador din Capitală. Cu stare de conștiență normală, cooperând și fără a avea deficite motorii sau senzitive, un noroc pentru intervenția și recuperarea ce va urma. Doctorul Marius Catană, medic primar neurochirurgie, este cel care a preluat pacienta, iar în urma CT-urilor pentru torace și coloană toracală a decis să se intervină chirurgical.

Vorbim despre experiența unui medic cu peste 15.000 de intervenții chirurgicale în Chirurgia spirală și peste 30 de ani de profesie, astfel că decizia intervenției a fost primită cu bine de familie. Decizia medicului a fost luată, bineînțeles, după analizarea datelor CT-urilor. 

Cazul era unul complex, pentru că pacienta se confrunta cu o modificare majoră de ax a coloanei vertebrale toracale cauzată de multiplele fracturi ale corpilor vertebrali toracali. Plămânii erau și ei afectați, erau expansionați la peretele toracic. S-au evidențiat și fracturi la nivel costal. Pacienta prezenta însă fractură claviculă dreaptă cu deplasare și fractură cominutivă de scapulă dreaptă. În ambele fracturi, oasele se deplasează de cele mai multe ori ca urmare a mușchilor care învelesc osul.

Intervenția chirurgicală pentru reducerea luxației, recalibrarea canalului vertebral și rahisinteză cu grad ridicat

Dr. Catană Marius, medic cu supraspecializare în Chirurgia Spinală, a fost ajutat în intervenția chirurgicală de Dr. Papagheoghe Florin, medic neurochirurg, Dr. Luca-Husti Ionuț, medic specialist neurochirurg. 

Echipa medicală a intervenit chirurgical pentru reducerea luxației vertebrale, recalibrarea canalului vertebral și decompresiunea măduvei spinării.
Recalibrarea canalului vertebral este un procedeu chirurgical prin care medicii refac diametrele normale ale canalului spinal, tratând îngustarea canalului spinal, adică a spațiului care protejează sacul dural, măduva și rădăcinile nervoase, îngustare care duce la compresie pe structurile nervoase. Iar rahisinteza presupune intervenție chirurgicală prin care se solidarizează mai multe vertebre, în acest caz T6 și T7.

Intervenția chirurgicală a stat sub semnul mai multor riscuri specifice, o dată generate de fracturile în sine și apoi de riscurile specifice de lexare a sacului dural sau a cordonului medular. Exista riscul ca măduva spinării să fie afectată și astfel, informațiile între creier și trunchi să fie oprite, ceea ce ar fi dus la paralizie. 

Reducerea luxației a fost dificilă și s-a realizat cu o tehnică chirurgicală și instrumentație de ultimă generație utilizată în operațiile pentru tratamentul scoliozelor. Pentru fixarea vertebrală s-a utilizat sistemul de fixare distribuit de Ronda Medical in Romania. 

Acest sistem este cuprinzător pentru afecțiunile coloanei și este folosit de obicei în tratamentul bolilor degenerative de hernie de disc, în traumatismele coloanei vertebrale, dar și când sunt cazuri de deformarea coloanei. Sistemul oferă șuruburi și tije din titan, care sunt adaptate anatomiei pacientului. 

Recuperarea 

După operație, evoluția stării de sănătate a pacientei a fost una favorabilă, fără paralizii postoperatorii. La doar 2 zile de la intrvenție, examenul CT vertebral arata reducerea luxației și reaxarea bună a coloanei vertebrale. Astfel, tânăra nu va avea probleme pe viitor cu stabilitatea vertebrală și își va recupera capacitățile motorii mai repede. La o lună de zile, pacienta chiar a plecat în concediu la mare. Dar trebuie amintit și că pacienta a fost 1 lună imobilizată în corset toraco-lombar, la care s-au adaugat și beneficiile manevrelor de fiziokinetoterapie.

Lasa un comenatriu