Asistentul medical, piesa fără de care nu poate avea loc un act medical de calitate

Este o periodă solicitantă pentru toate cadrele medicale, iar mai puțin s-a vorbit despre asistenții medicali. Asistenții medicali sunt cei care stau lângă pacient de la internare la sala de operație, la terapie intensiva și în momentele când au nevoie de sprijinul cuiva pentru a lupta pentru viață.

Este și cazul asistentei șefe a Blocului Operator pentru Specialitatea Ortopedie, din cadrul Spitalului Monza din Capitală. Viorica Mihai știa încă de copil ce vrea să facă și acum are 30 de ani de când este în slujba pacienților și a medicilor, pentru că fără asistenți, medicii nu le-ar mai putea oferi pacienților aceleași servicii și tratamente de calitate, iar pacienții nu ar avea sprijinul unor oameni care și-au ales această meserie dintr-un singur motiv: pentru a ajuta. Despre menirea de a fi asistent, dar și cât de greu este să gestionzi activitatea unui Bloc Operator am discutat cu doamna Viorica Mihai.


Cum ați ajuns să fiți asistentă?

Viorica Mihai: Meseria am ales-o cu mult timp înainte de a întelege ce face cu adevărat un “ asistent medical”. Când eram copil mă jucam cu prietenele și ne imaginam că facem injecții sau tratăm oamenii cu diverse afecțiuni. Dar nu numai atât, le spuneam mereu părinților că voi deveni medic. Apoi a venit  finalul clasei a VIII-a și primul moment când alegam ce voi face mai departe. Și am ales, să îmi continui studiile la Liceul Sanitar, după care, firesc, am urmat Școala Postliceală de Asistenți Medicali.

Iar la Liceul și apoi la Școala Postliceală, mi-am dat seama cât de important este să fii asistent medical și atunci am decis că mi se potrivește această meserie. Nu pot spune că nu mi-aș fi dorit să ajung medic, doar eram entuziasmată că voi începe să lucrez cât mai repede într-un spital și că pot să-mi ajut semenii. Și de atunci, am fost alături de mii de oameni în sălile de operație, în saloane. Așa cu trecut 30 de ani de când profesez cu mare drag și cu mulțumire.


Ce este dificil în munca unei asistente medicale?

Viorica Mihai: Nu știu dacă este ceva dificil sau totul sau nimic. Atunci când îți place ceea ce faci, când te implici, când o faci cu mare dăruire, când stai și studiezi continuu nu poate fi dificil, poate uneori doar greu și obositor. Însă dacă ți-ai ales această meserie din pasiune, atunci poți trece peste orice.

Iar în meseria mea, trebuie să te perfecționezi mereu, evoluția profesională ține însă și de studii, de munca depusă, de medicii cu care lucrezi, de firmele cu care colaborezi, dar și de spitalul unde îți desfășori activitatea. Datorită acestora, dar și a încrederii cu care mi-au creditat aceștia am ajuns să coordonez un Bloc Operator pentru specialitatea de Ortopedie. O dată cu această funcție, am început să mă perfecționez continuu, am participat la diverse congrese și am reușit să ajut cu profesionalism medicii și pacienții în timpul operațiilor. 

Am ajuns să îmi îndeplinesc menirea. Și sunt mândră de fiecare clipă în care am fost parte din echipa medic – pacient. Știti, noi suntem un fel de intermediari ai acestei relații, un intermediar care vine să completeze, să ajute când medicul, când pacientul. 


Ce responsabilitate au asistenții în sala de operație? Ce înseamnă pregătirea sălii de operație?

Viorica Mihai: Responsabilitatea asistenților în sala de operație este foarte mare. Cele mai mici amănunte sunt uneori cele mai importante. Trebuie să fii tot timpul pregătit și atent la tot ceea ce ai de făcut, să nu lipsească nimic în timpul unei operații.Cât privește pregătirea sălii pentru operații este una complexă, de la verificarea sălilor, a aparaturii, a instrumentarului până la ambientul din sală. Pentru că medicii, dar în special pacienții trebuie să se simtă în siguranță alături de noi.


Cum vă descurcați în această perioadă, de pandemie?

Viorica Mihai: De la declanșarea pandemiei, munca noastră, a asistenților medicali de Bloc Operator, nu s-a schimbat foarte mult. Suntem la fel de atenți, vigilenți și conștiincioși ca și în oricare altă perioadă.


Cât este de greu să administrați un Bloc Operator?

Viorica Mihai: Greu? Nu. În opinia mea, pentru a administra un Bloc Operator trebuie să faci o comparație cu o casă mare în care trăiește o familie numeroasă și cu multe nevoi, în care trebuie să faci față provocărilor. Așa este și Blocul Operator, un loc unde trebuie să te asiguri că totul functioneza perfect. Adică să fii atent de la intrarea în Blocul Operator, sala de operații, aparate, instrumentar, până la oameni, fie ei medici, colegii mei asistenți și bineînțeles pacienți. La sfârșitul zilei când totul s-a terminat cu bine, coordonatorul, adică asistenta șefă a Blocului Operator, trebuie să fie mulțumită, satisfacția este foarte mare. Nu mai simți nici oboseala orelor care au depașit demult ziua normală de lucru și mai mult de atât găsești chiar momentul tău cu întreaga echipă, asta se întâmplă de cele mai multe ori la ore târzii în noapte, când ne mulțumim unii altora pentru încă o zi reusită.

Lasa un comenatriu